PROIECTARE CASE PASIVE, NZEB, LOW-E și ALTELE

Suntem o echipă de arhitecți și ingineri, motivați de dorința de a oferi doar calitate în proiectele noastre, iar clădirile proiectate de noi sunt în special clădiri eficiente energetic, mai sănătoase și mai confortabile, și putem demonstra oricând acest lucru prin cifre concrete!

Ne axăm pe cunoaștere, experiență și nu încetăm să ne perfecționăm! Participăm la conferințe naționale și internaționale, urmăm cursuri de calificare, vizităm fabrici din străinătate (Austria, România ș.a.) unde se fabrică materialele care le folosim în proiecte, adunăm experiență nu doar stând cu fundul pe scaun, ci și din șantiere, ori noi realizăm paralel și servicii de construcții, realizând mereu o simbioză de educare teoretică și practica, ca fiecare nou proiect să fie mai bun, mai perfect, mai corect!

O bună parte din cunoștințele și experiența ce o avem, o transpunem în mediul online pe canalul de Youtube ”Enciclopedia Construcțiilor”, unde din 2017 și până în prezent postăm regulat și săptămânal noi video-uri informative, proiect care în viitorul apropiat ar putea atinge 100.000 abonați!

Suntem membri acreditați ai ”Asociației Casa Pasivă din România”, membru al ”Internațional Passive House Association”, suntem oficial cu diplomă de Consultant și Proiectant Passive House sub egida ”Passive House Institute” din Germania (în curs ambele), deci noi chiar știm ce zicem, în comparație de mulți concurenți care doar folosesc termenul de ”casă pasivă” sau ”casă eficientă energetic” ca să atragă clienți.

ALEGE CASA CARE ȚI SE POTRIVEȘTE!

Știi care sunt diferențele între Case Pasive, NZEB (Nearly Zero Energy Buildings) și Low-E?

1. Casele Pasive (engl: Passive House)

Acestea sunt construite (și uneori reconstruite) conform Standardului Passive House al Institutului German de Case Pasive din Darmstadt, Germania. Instituția este una independentă, însă standardul respectiv de case pasive este recunoscut pe plan mondial ca fiind cel mai riguros și înalt standard de eficiență energetică existent la ora actuală din lume în construcții.

Casele pasive consumă cu circa 90% mai puțină energie pentru încălzire și răcire decât o casă obișnuită, având un nivel de confort și sănătate excelent. Aceste case se împart în 3 categorii: Passive House Classic, Plus și Premium. Passive House Plus pe lângă faptul că consumă foarte puțin ca o Passive House Classic, mai produc o bună parte din energie din surse regenerabile (fotovoltaice, geotermală, eoliană, solar termică etc), iar Passive House Premium sunt încă și mai eficiente, producând mai mult decât consumă, fiind prosumatoare!

O trăsătură comună pentru a face diferența între casele pasive, și celelalte tipuri de case, putem menționa că casele pasive au un consum de energie extrem de mic pentru încălzire și răcire, și anume maxim 15 kWh/m2/an.

Proiectarea unei case pasive implică detalierea viitoarei case până la cel mai mic detaliu, centimetru, material folosit, grosime, marimi, strop de energie KWh pe care o casă îl obține, îl produce sau pierde prin pereți, tavan, acoperiș, fundație, ușa exterioară, ferestre, punți termice, prin ventilație ș.a.m.d, orice eventual mărunțis care este calculat încă de la etapa de proiectare și ce aport îl are asupra calculelor de casă pasivă, iar în acest sens se realizează și calculul de bilanț energetic. Ca să vă închipuiți detalierea, se află și câtă căldură se pierde din casă chiar și prin apa rece de la robinet pe care o folosiți!

 

2. Casele NZEB (engl: Nearly Zero Energy Buildings, case cu consum de energie aproape egal cu zero)

Acestea sunt construite conform legislației europene în domeniul construcției, în special Directivei 2010/31/UE privind performanța energetică a clădirilor, cu modificările și recomandările ulterioare.

Conform legislației Uniunii Europene, din anul 2021 toate clădirile noi vor fi clădiri al căror consum de energie este aproape egal cu zero, deci orice proiectant și constructor din anul 2021 este obligat să respecte (proiecteze și construiască) doar case NZEB.

Standardul NZEB nu este atît de clar ca standardul de Case Pasive, ci este unul orientativ de care să se țină cont pentru a fi transpus deja diferit pentru fiecare țară în parte (deoarece fiecare țară are condițiile sale climaterice). Conform art. 2, alin. 2 o clădire al cărei consum de energie este aproape egal cu zero înseamnă „o clădire cu o performanță energetică foarte ridicată, stabilită în conformitate cu anexa I. Necesarul de energie aproape egal cu zero sau foarte scăzut ar trebui să fie acoperit, într-o foarte mare măsură, cu energie din surse regenerabile, inclusiv cu energie din surse regenerabile produsă la fața locului sau în apropiere”. Conform Anexei nr. I, „Performanța energetică a unei clădiri se determină pe baza energiei calculate sau reale consumată anual pentru a răspunde diferitelor necesități legate de utilizarea normală a acesteia și reflectă necesarul de energie pentru încălzire și pentru răcire (energia necesară pentru a se evita supraîncălzirea) în vederea menținerii condițiilor dorite de temperatură a clădirii și a necesarului domestic de apă caldă”.

Legat de consumul de energie pentru încălzire și răcice, standardul NZEB nu oferă parametri clari de referință deoarece această cade în sarcina fiecărui stat membru UE din cauza diferitelor metodologii utilizate la calculul performanței energetice, însă orientativ, o casă NZEB va avea un consum de energie cuprins aproximativ între 15 kWh/m2/an și 50 kWh/m2/an, cum este în cazul unei case Low-E.

 

3. Casele Low-E (engl: Low Energy)

Acestea sunt construite conform unui standard internațional conform căruia o casă care are un consum de energie pentru încălzire și răcire egal sau mai mic de 50 kWh/m2/an, intră în această categorie.

Acest tip de case la fel sunt energo-eficiente, care însă din varii motive, beneficiarii nu doresc sau nu pot atinge parametri mai performanți, cum ar fi de casă pasivă. Însă chiar și asa, casele Low-E sunt mult mai performante decât casele construite în trecut, aducând economii beneficiarilor pe termen lung pentru facturile lunare mult mai mici, asigurând deasemenea un nivel de confort superior caselor neeficiente energetic.

Apropo Institutul German Passive House din Germania, pe lângă standardul de case pasive, are și un standard pentru case Low-E, denumit „PHI Low-E Building Standard”. Conform acestui standard, casele care doresc să obțină certificarea mondială de case Low-E, trebuie să aibă un consum de energie pentru încălzire și răcire nu mai mare de 30 kWh/m2/an (nu 50 kWh/m2/an cum este acceptat în multe cazuri pe plan internațional), fiind mai riguroși din acest punct de vedere.

 

Informațiile prezentate mai sus reprezintă doar o mică picătură de explicații și cifre din oceanul de informații despre standardele, normele și informațiile existente în prezent despre case eficiente energetic.

Dacă se dorește obținerea certificării, atunci încă de la începutul proiectării tot procesul este supervizat de către un certificator strain autorizat de Passive House Institute, care are deja costul său pentru serviciile sale și depinde de fiecare caz în parte. Etapa respectivă implică în principal:

  • Precertificarea (când toată documentația de proiect este analizată minuțios și doar dupa acceptul acestuia, putem începe construcția);
  • Monitorizarea pas cu pas a construcției, care se realizează împreună cu noi;
  • Testele necesare pentru o casa pasivă, în principal Testul cu termoviziune, testele de ventilație, testele Blower Door și altele (anumite testări le oferim noi);
  • Certificarea propriu-zisă și etapa finală de analiză a Institutului German Passive House;
  • Emiterea certificatului de Casa pasivă de nivel Classic, Plus sau Premium, și înmânarea Plăcii de intrare Passive House.

 

Dacă dorești construcția unei case pasive în Moldova, case NZEB sau Low-E în Republica Moldova, nu trebuie decât să ne contactezi. Va multumim!