Ventilație cu recuperare de căldură

Ventilatoarele cu recuperare de căldură reprezintă acele sisteme care realizează schimbul de căldură (și după caz și răcoare / umiditate) între aerul viciat din încăperi care se elimină, și aerul proaspăt care este adus în interior. Aerul care expirat și cel inspirat nu intră în contact în nici un moment, schimbul termic se realizează cu ajutorul anumitor materiale din interiorul schimbătorului de căldură, care ia căldura din aerul evacuat, și o oferă aerului proaspăt ventilat în interior.

Eficiența sistemelor cu recuperare de căldură ating cu ușurință până la 92%, adica în condiții normale de exploatare, aceste centrale pot lua un aer exterior de -10°C, introducând în interior un aer cu o temperatură de 16.5°C, reprezentând astfel o sumedenie de avantaje!

Avantaje:

 1. Recuperarea de căldură / răcoare / umiditate – cu un randament în medie de 90%, iarna căldura din casă este păstrată în interior, iar vara răcoarea nu este acaparată de canicula de afară. Există și centrale care pot realiza și schimbul de umiditate, răcirea casei vara prin anumite funcții și altele.
 2. Economii de bani – conform statisticilor, folosirea unei sisteme cu recuperare de căldură pot scădea facturile la energie pentru încălzire și răcire cu până la 25%. În multe cazuri
 3. Confort – ventilația cu recuperare de căldură elimină disconfortul termic creat atunci când trebuie să deschizi fereastra iarna sau vara, oferind și o stare de bine datorită următoarelor plusuri.
 4. Fără mucegai, ingrasie, ciuperci – ventilația este primul factor care se analizează atunci când există probleme cu umiditatea, condensul și altele care duc la mucegai, ingrasie, ciuperci ș.a. care pot influența negativ atât structura construcției, cât și sănătatea celor din jur.
 5. Sănătate – sistemele de ventilație moderne filtrază aerul poluat din exterior, praful, agenții alergici, fumul; și elimină aerul viciat din interior cu mirosuri neplăcute, CO2, radon, bacterii și viruși, umiditate etc.
 6. Prospețime – concentrația normală de CO2 în aerul inspirat de om nu trebuie să depășească în medie 800 ppm, însă după o noapte cu ferestrele închise, într-un dormitor concentrația de CO2 atinge 2000-2500 ppm, fiind principala cauză de ce oamenii se trezesc la fel de obosiți cum s-au culcat.
 7. Timp câștigat – reieșind din avantajul anterior, unei persoane ce va dormi într-o încăpere bine ventilată îi va fi necesar în medie cu 1-2 ore de somn mai puțin, trezându-se plină de energie. Aduți aminte când dormeai la bunica afara pe veranda vara!
 8. Schimb permanent de aer – se realizează schimburi permanente / regulate de aer, aducând aer proaspăt în casă, și eliminând aerul viciat.
 9. Automatizare – sistemele respective pot fi automatizate încât să ai o casă HiTech / Smart modernă.
 10. Montarea ușoară – ventilatoarele descentralizate pot fi montate într-o zi, pe când ventilatoarele centralizate poate dura mai multe zile, fără a exista anumite complicații constructive, fiind incluse în design-ul casei fără probleme, uneori fiind chiar invizibile.
 11. Certificare Passive House – promovăm centrale de ventilație calitative, eficiente și certificate la nivel european și internațional, nu doar în mod standard (ca alte centrale), dar și de Institutul German de Case Pasive care certifică anumite componente după cel mai strict standard existent mondial în prezent.

De ce recomandăm folosirea unei ventilații cu recuperare de căldură, fie acela centralizat sau descentralizat? Deoarece pe plan european, cât și internațional deja a devenit un standard să locuim și activăm într-un mediu sănătos și într-o încăpere cu consum cât mai mic de energie, cu recuperarea căldurii și umidității (și după caz și a răcoarei), și în condiții de confort și calitate.

În acest sens, oferim doar produse de calitate și certificate european, care pot fi selectate, proiectate și adaptate pentru orice necesitate:

 1. Spații rezidențiale – case și apartamente, cu debite de aer cuprinse până la 550 mc/h
 2. Spații comerciale și industriale, cu debite de aer până la 15,000 mc/h
 3. Școli, grădinițe, spitale – unități de ventilație fără duct cu design autonom
 4. Bucătării – unități speciale pentru bucătării și hote de bucătărie eficiente

În principal, sistemele de ventilație cu recuperare de căldură sunt de 2 tipuri:

1. Recuperatoare centralizate de ventilație – sunt compuse dintr-o unitate centrală de ventilație care realizeaza schimbul termic între aerul din exterior, și cel din interior, aer care prin casete de distribuție și tubulaturi, este livrat / colectat în toate încăperile unei locuințe. Este sistemul cel mai performant și eficient de ventilație existent în prezent.

2. Recuperatoare descentralizate de ventilație – reprezintă recuperatoare locale care sunt instalate cel mai des câte unul în anumite încăperi, montate în perete pe toata lungimea acestuia. Reprezintă soluțiile de compromis atunci când din anumite motive nu se poate alege recuperatoarele centralizate.

Tubulaturi flexibile antibactericide în Republica Moldova

Un element foarte important în sistemul de ventilație o reprezintă tubulatura. În Europa, SUA și alte state dezvoltate, unde standardele nu sunt doar pe hârtie, tendința puternică este de a folosi doar tuburi antibactericide!!! La noi pe piață din păcate sunt foarte populare tuburile din PVC, inox și alte materiale, care însă au o problemă: microbii, bacteriile și virușii. Dat fiind faptul că prin tuburi circula în permanență aer, acesta are o anumită cantitate de microorganisme care în timp se depun în interiorul tubulaturilor, ce trebuie curățate periodic de 3-4 ori pe an! 

Vă informează de acest lucru cei care vă vând alte sisteme de ventilație sau cei care vi le montează? Dacă nu curățați la timp tubulaturile, riscați să aveți o calitate rea a aerului, plină de microbi, viruși și bacterii, care vă pot aduce cu sine o mulțime de alergii, afecțiuni și boli.

Pentru a preveni acest lucru, se folosesc pe larg tuburi antibacteriene, antistatice și antifungice, cu strat protector și ioni de argint negativi care împiedică atașarea și dezvoltarea microorganismelor, bacteriilor, mucegaiului, virușilor, prevenind probleme serioase ce țin în primul rând de sănătatea dvs.

Dacă ai nevoie de o ventilație cu recuperare de căldură în Republica Moldova, nu ezita să ne contactezi.